Ok hari ni aku nk bagi resepi
masak kari ikan or kepala ikan...
pada sesiapa yg akan bkahwin org utara
belajaq2 la masak kari nooo..sure mak mertua sayang..
Bahan-bahan
2 kepala ikan berserta isinya 4ketul
8 biji kacang bendi
2 biji cili potong dua
2 biji tomato
4 sudu besar rempah kari ikan
sedikit halba campur
daun kari
2 biji cili potong dua
2 biji tomato
4 sudu besar rempah kari ikan
sedikit halba campur
daun kari
daun asam pedas
1/2 cawan santan
1/2 cawan santan
4 biji bwg merah n 1 ulas bwg putih (tumbuk sehingga halus)
2 biji bwg merah n 1 ulas bwg ptih (potong nipis untuk di tumis)
air
2 biji bwg merah n 1 ulas bwg ptih (potong nipis untuk di tumis)
air
garam
Cara-cara
1. mula2 letakkan rempah/serbuk kari dlm 1 mangkuk campur bersama santan cair air perahan asam jawa
2. tumbuk bwg merah n bwg putih gaulkan bersama2 rempah tadi
3. panaskan minyak tumis halba campur bersama2 bwg merah setelah kekuningn mskkan daun kari
4. masukkan bancuhan rempah kari tadi (bersama tomato n daun asam pedas btujuan bagi hilang hanyir n rasa masam sedikit) ...tutup periuk n kecilkan api
5. masak sehingga pecah minyak kemudian mskkan sedikit air dan santan pekat (klu x nk masukan santan sure rempah lebih) aku suka xde santan.. :)
6. setelah mengggelegak mskkan kepala ikan,kacang bendi,cili ,tomato,n garam secukup rasa so dah siap utk makan.. :)
2 comments:
nak gi mamak lerr carik nehh.. tp mamak nyer x sedappp :(
sodap le... :P
Post a Comment