Home

Sunday, December 26, 2010

Aiskrim oreo buatan sendiri... :) try le..!m


Tadaaaa...!! Try le

Salam semua..

Ok korang ada rasa mcm nk mkn aiskrim tak?
apa kata korang cuba buat sendiri..
resepi aku sgt mudah n korang sure leh buat..
resepi ni adik aku minta kat kakak tmpt dia keje
n dia balik suruh aku buat
n mmg jadi...so korang try la..!


Bahan2 :
2 biji telur,10 sudu besar gula
  1 1/2 tin susu cair, 40gram overlet
1 sudu kecil vanila esen, serta Oreo yg dikisar..

Caranya :
Putar dulu gula dan telur hingga sebati, lalu masukan susu bersama
overlet serta vanila esen.
Putar bahan2 tersebut selama 40minit agar
ia betul2 gebu dan kembang.
dan akhir sekali masukan oreo yg dikisar dan kacau.Akhir sekali
tuang ke dalam bekas/ kontena plastik dan simpan dalam freezer 1 malam..
So pas2 korang boleh makan..simple kan?!
Renung2 kan dan selamat mcuba... :)

p/s : if korang nk perasa lain korang boleh 
tambah perisa.. :)

7 comments:

A.S.T.I.N.A said...

baiklah... sgt rajinnye nk buat.. harus terus ke McD.

nas said...

haha lg senang n muda ek..sama2 kita gi MCD.. :)

A.S.T.I.N.A said...

baekkkk..
imagine nak kene pukul telur gula segala..
kena tunggu satu malam yg tak tahan tuuuu... adehla..
tabik spring la pada tukang membuat ini.

NaniRostam said...

salam.wah ini versi ori....buatan tangan sendiri. Kalau kak nani nak cepat jer....

nas said...

a.s.t.i.n.a : ala senang je buat smbl tgk movie pun boleh..agak2 rasa malas tuang semua sekali n putar kasi gebu agak2 dlm setgh jam..hehe

k.nani : mmg versi sdiri lagi mudah..tu pun nasib adik nas minta kat kakak tmpt dia keje..hari 2 nas buat smbl tgk berita..mcm main2kan..hehe tapi k.nani masak lagi best.. :) tq k.nani sudi jenguk blog nas...

♥ solehah ♥ said...

solehah nk try jugak.hehe :)

syafwan syariff said...

nampak best!