Home

Tuesday, January 4, 2011

Jom Buat Kuih Keria..


Salam Semua..

Hari ni aku nk bagi resepi Kuih Keria.
Aku suka kuih ni n suka buat sebab bagi aku
kuih ni sgt simple n senang nk buat..
so kat sini aku bg resepi n 
korang try buat la ek..senang je..
cuma aku x reti buat gula dia je so just blend je... :)


Bahan2
Ubi keledek , tepung gandum ,Sedikit garam  dan gula.
Cara membuatnya :-
Rebus ubi keledek hingga empuk.
Lepas tu toskan airnya dan bubuh sedikit garam.
Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas.
Pas 2 biarkan ubi betul2 sejuk, Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum
dan uli hingga sebati.
Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng.
Setelah siap digoreng, Blender gula bagi hancur.
Lepas tu gaulkan kuih yg telah digoreng tadi dgn gula tsebut..
Lepas tu jom kita makan.

3 comments:

A.S.T.I.N.A said...

Saya suka kueh ni En Nas... ;)
tpi mmg takler belajar membuat..

nas said...

so cuba la bljr buat..hehe

A.S.T.I.N.A said...

hoho sgtlaaaaaa tidak rajinnye... baekkk...