Home

Wednesday, January 12, 2011

Kari Kepala Ikan...!


Salam

Ok hari ni aku nk bagi resepi
masak kari ikan or kepala ikan...
pada sesiapa yg akan bkahwin org utara
belajaq2 la masak kari nooo..sure mak mertua sayang..

Bahan-bahan 
 2 kepala ikan berserta isinya 4ketul
8 biji kacang bendi
2 biji cili potong dua
2 biji tomato
4 sudu besar rempah kari ikan
sedikit halba campur
daun kari
daun asam pedas
1/2 cawan santan 
4 biji bwg merah n 1 ulas bwg putih (tumbuk sehingga halus)
2 biji bwg merah n 1 ulas bwg ptih (potong nipis untuk di tumis)
air
garam 
Cara-cara 
1. mula2 letakkan rempah/serbuk kari dlm 1 mangkuk campur bersama santan cair air perahan asam jawa
2. tumbuk bwg merah n bwg putih gaulkan bersama2 rempah tadi
3. panaskan minyak tumis halba campur bersama2 bwg merah setelah kekuningn mskkan daun kari
4. masukkan bancuhan rempah kari tadi (bersama tomato n daun asam pedas btujuan bagi hilang hanyir n rasa masam sedikit) ...tutup periuk n kecilkan api
5. masak sehingga pecah minyak kemudian mskkan sedikit air dan santan pekat (klu x nk masukan santan sure rempah lebih) aku suka xde santan.. :)
6. setelah mengggelegak mskkan kepala ikan,kacang bendi,cili ,tomato,n garam secukup rasa 
so dah siap utk makan.. :)

2 comments:

A.s.t.i.n.a said...

nak gi mamak lerr carik nehh.. tp mamak nyer x sedappp :(

nas said...

sodap le... :P