Salam semua,
Hari ni aku nk bagi resepi
utk memasak KETAM MASAK LEMAK CILI PADI
nanti korang cubalah yer..
Bahan-bahan:
ketam
ketam
santan
beberapa keping nenas yg telah dipotong
daun kunyit (klu xde xpe)
asam keping
1 batang serai diketuk
garam dan gula secukup rasa
bahan2 kisar:
asam keping
1 batang serai diketuk
garam dan gula secukup rasa
bahan2 kisar:
bawang merah
bawang putih
kunyit hidup
halia
cili padi
cara2nya:
tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi
kemudian masukkan serai dan kacaukan sehingga naik bau
selepas itu masukkan hirisan nenas, asam keping dan kacaukan rata
jika ingin menampakan kekuningan boleh tambah serbuk kunyit
masukkan pula santan dan biarkan sehingga mendidih
pastikan kuah sentiasa dikacau selalu agar santan x pecah
masukkan garam dan gula secukup rasa serta hirisan daun kunyit
apabila mendidih masukkan ketam dan kacaukan sebentar
setelah masak boleh la hidang utk dimakan.
nota kaki : mesti korang heran nape blh ada pic makanan yg aku masak sedangkan
aku kat wad..sbnrnya aku ni suka ambil pic masakan aku
so bila ada kelapangan aku akan masukan dlm blog :)
Scheduled 10.40 pm
3 comments:
nyum2x..d sabah ktorang suka masak ketam rebus jak..klu yg masi fresh la..
Di sabah seafoodnya fresh and murah gitu kan..
masak lemak.. masak kicap (fav dish ketam nehhh...)
All the while I just silent reader. dah banyak cuba resepi...sedap tak terkata. terima kasih banyak2.
Post a Comment